Om Mia

Jag heter Mia Gunberg, är frilansande folkmusiker/spelman och har stått på scen i över tre decennier. Mitt folkmusikintresse fick fart när jag började spela fiol i musikskolan för en folkmusikintresserad lärare. Han gav mig snart en bunt bohuslänska låtar, som visade sig inte vara helt lätta att spela, men väldigt roliga och intressanta. I slutet av 70-talet började jag även spela nyckelharpa.

1989 träffade jag medlemmarna i ”Alfheim”, som spelar irländsk och skotsk folkrock och spelade med dem i ca tre år. Detta ledde senare till de egna grupperna ”Woodbine” och ”Hemållt.”
Sedan mitten av 90-talet ägnar jag mig mest åt folkmusiken runt Nordsjön, och särskilt den nordbohuslänska och shetländska. Har sedan länge en stor passion för folkmusiken från de brittiska öarna och Norge.
Under en period hade jag ett samarbete med författaren Ingegerd Johansson, som skrivit en trilogi om kvinnorna i 40-talets Bohuslän, då vi varvade högläsning ur dessa böcker med bohuslänsk musik.
 Jag har även medverkat som musiker i musikteatersammanhang, spelat till ett flertal danskurser och arbetat med Mikael Samuelson, Ewert Ljusberg m.fl.

Jag har ett mycket stort intresse för den gamla spelmansmusiken och har gjort en djupdykning i norra Bohusläns traditionsmusik. Jag har haft äran att få spela med några av de bohuslänska traditionsbärarna, nu senast med de tre kvarvarande spelmännen Mats, Folke och Evald i Hogdal i nordligaste Bohuslän, som jag också gjort ett flertal inspelningar med under flera års tid. Många av låtarna de spelar är efter storspelmannen Artur Lundberg, som i sin tur hade låtar efter sin far. Låtarna kommer från båda sidorna av gränsen mellan Sverige och Norge.
Vi är för närvarande en arbetsgrupp som håller på och sammanställer ett arbete om spelmansmusiken och dansen i norra Bohuslän i ett historiskt perspektiv fram till våra dagar med hjälp av bl.a. dessa inspelningar.

1999 fick jag Tanums kommuns Kulturstipendium, och 2009 Zornmärket i brons ”för klangfullt spel av låtar från Bohuslän”. 2010 fick Hemållt Bohusläningens Kulturpris. I februari 2015 tilldelades jag 2014 års Kulturpris i Tanums kommun.

Under åren som gått har jag träffat och musicerat med många musiker från olika delar av världen, och turnerat internationellt i mer än 25 år i olika konstellationer.